ویتامین C
ویتامین C اولین ویتامین کشف شده می باشد. این ویتامین تنها در بدن انسان چند حیوان دیگر ساخته نمی شود و ضروری است . از ویتامین های محلول در آب ویتامین C می باشد که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن کاربرد دارد . این ویتامین در بسیاری از واکنش های بدن شرکت دارد و مقاومت بدن را در برابر عوامل بیماریزا افزایش می دهد.
نسبت به حرارت و فلزات ناپایدار است و همچنین در مقابل نور و قلیا حساس بوده ولی در محیط اسیدی پایدار می باشد .در مواقع نگهداری مواد غذایی مقدار آن کاهش پیدا می کند و فریز کردن در حد انجماد باعث از بین رفتن آن می شود .جذب این ویتامین شبیه گلوکز بوده و وابسته به سدیم می باشد و چون محلول در آب است از طریق ادرار دفع می گردد.
این ویتامین دارای عملکردهای زیر می باشد :
Ø در ساخت کلاژن نقش داشته در نتیجه کمبود آن باعث عدم تکامل کلاژن و سستی بافت پیوندی می شود.
Ø در ساخت کارنیتین نقش دارد بنابراین در سوختن چربیها دخیل می باشد( کارنیتین اسیدهای چرب را جهت سوختن وارد سلول می کند)
Ø در دفع مواد سمی در بدن نقش دارد.
Ø جذب آهن و کلسیم را افزایش می دهد و باعث افزایش کارایی ویتامین E و اسیدفولیک می گردد.
منابع غذایی آن انواع میوه وسبزی بخصوص مرکبات، گوجه فرنگی، توت فرنگی، طالبی و فلفل سبز می باشد. سیب زمینی نیز مقدار کمی ویتامین C دارد. کمبود آن باعث آماس و التهاب لثه و اسکوروی ، و در حالت شدیدتر باعث خشکی دهان و چشم، ریزش دندانها ، عدم التیام زخم ها و باز شدن زخم های کهنه می گردد. باد کردن مفاصل و نقاط قرمز روی پوست و خونریزی لثه از علائم کمبود آن می باشندو معمولا" مسمومیت ندارد. بیماریهای عفونی کودکان ممکن است با ضعف تغذیه بویژه فقدان ویتامین C ارتباط داشته باشد .
نکته: این ویتامین در درمان سرماخوردگی هیچ اهمیتی ندارد اما با توجه به اینکه در سیستم ایمنی بدن نقش دارد قبل از سرماخوردگی گاها" به عنوان پیشگیری استفاده می گردد.
آدرس مطب : خیابان طیب مجتمع مهتاب 8 طبقه 3
تلفن : 32236110 - 031